//
you're reading...
EU integrations of Serbia, Political Parties in Serbia, Serbian foreign policy

Evropska vidovdanska nejednačina sa više nepoznatih

Objavljeno na sajtu “Savremena politika i upravljanje 18.06.2013. http://spolu.rs/?p=592

Predstojeći Vidovdan će mnoge vratiti u prošlost i taj dan će proći u podsećanju na brojne važne događaje koji su obeležili istorijski tok Srbije – Boj na Kosovu, Sarajevski atentat, potpisivanje Versajskog sporazuma, Vidovdanski ustav, Rezolucija Informbiroa, gazimenstanski govor Miloševića, kao i njegovo izručenje Hagu i mnogi drugi događaji. Do tog datuma, Srbija se sprema za razrešavanje evropske vidovdanske (ne)jednačine sa dosta nepoznatih.

Слика

Ilustracija preneta sa sajta Večernjih novosti: http://www.novosti.rs

Spoljni faktori

Prva nepoznata je Nemačka, u koju polako upiru prst krivice proevropski analitičari i političari za eventualno nedobijanje datuma za početak pregovora. Razlozi za oklevanje vladajuće Merkelove partije su očigledni – pitanje daljeg proširenja EU je označeno kao negativno po rejting CDU, tako da je teško očekivati davanje datuma Srbiji neposredno pred parlamentarne izbore u najvažnijoj članici EU. Ono što se skoro i ne pominje je da se socijaldemokrate, najznačajnijij politički suparnici CDU, zalažu za dalje proširenje EU.

Druga nepoznata su SAD koje podržavaju evropski put Srbije, ali, kao najveći promoteri kosovske nezavisnosti, vrše pritisak na demontiranje preostalog suvereniteta Srbije na Kosovu. Nedavni signali iz Vašingtona upućuju na to da SAD u potpunosti podržava poziciju Nemačke, a po svemu sudeći Vašington i Berlin su deo celine koja se zove „bad cop” u celom procesu (ne)dodeljivanja datumu Srbiji.

Ekipa „good cop”-a su, manje-više, sve ostale članice EU koje podržavaju Srbiju u nastojanju da dobije datum, a one same čine treću nepoznatu. Nepoznato je ko će ovog puta od članica EU u poslednjam času upututi hitan zahtev (može se reći i ucenu) Srbiji za određen ustupak, a zauzvrat dati saglasnost za dobijanje datuma, kao što su nedavno naši susedi iz EU u nekoliko navrata činili prilikom pokušaja Srbije da preskoči lestvice evropskog maratona.

Ovoga puta će neko iz Srbije, možda, morati da se izvini za sve žrtve prvog svetskog rata, jer se krivica za njegovo otpočinjanje polako, ali sigurno kao omča stavlja oko vrata Srbije.

Ipak, stvari su jasne u vezi sa dobijanjem datuma – odluka ne zavisi od Beograda, jer Srbija je, kao i u brojnim prethodnim slučajevima „na stolu” a ne „za stolom” .

Iako datum ne zavisi od Rusije, mora se primetiti da tišina od strane visokih zvaničnika Rusije povodom kosovske politike Beograda znači da je Beograd spreman na dodatne ustupke Moskvi, najverovatnije u ekonomskom sektoru. Lavrov je 2008. godine povodom potpisivanja SSP-a naglasio da je isti trebalo ranije potpisati, a sadašnje poruke iz Moskve su takve da se rukovodstvo Srbije predstavlja kao neko ko prodaje Kosovo za kartu kojom se ukrcava u evropski brod koji tone, nudeći pri tome, za sada samo izokola, alternativu u vidu Evroazijske Unije.

A na partijskoj sceni Srbije…

Na domaćoj političkoj sceni sve partije su za dobijanje datuma, bez obzira što to toliko ne zavisi od njih. Da imaju bolji rejting, partije proevropske opozicije bi se potajno nadale vidovdanskom krahu evropskog puta Srbije u cilju dokazivanja nesposobnosti vladajuće većine da nastavi evropske integracije Srbije. U ovim okolnostima, DS teško može bolje proći na mogućim izborima 2013. godine, a LDP samo nekim čudom može ostati u Parlamentu.

Dobili datum ili ne, Vidovdan će poslužiti anti-evropskoj opoziciji, kako u Parlamantu, tako i van njega, da ponovo ukaže da se Vlada odriče „srca Srbije” zarad nesigurnog ulaska u nešto što će se raspasti, tj. na uzaludnost evropskog puta i ponižavanje Srbije pred Zapadom. Takođe ove partije otvaraju priču o alternativnom putu u Evroazijsku uniju jer integracija u te strukture ne zahteva odricanje od suvereniteta nad Kosovom.

Bilo šta da se desi – vlast će proglasiti veliku pobedu, SNS će iskoristiti da kapitalizuje svoju izvanrednu podršku ili rekonstrukcijom Vlade i slabljenjem pozicija svojih koalicionih partnera (kako u ministarstvima, tako i u javnim preduzećima, ali i u pojedinim opštinama), ili raspisivanjem izbora za septembar ove godine. Nije isključena i rokada neposlušnih delova vlasti sa delom opozicije koja se pozitivnim izjavama o Aleksandru Vučiću nudi „selektoru” sadašnje Vlade poput rezervnog igrača koji nervozno cupka kraj aut linije i čeka da bude ubačen u igu. Ostale partije u vlasti nemaju previše izbora nego da tiho „šuruju” sa opozicionim strankama i spreme se za što manje gubitke SNS-ovog cunamija.

I Kosovo i Evropa

Dve teme koje političke partije nameću kao najbitinije teme srpskog društva, pitanje Kosova i evropske integracije Srbije, iste uglavnom (zlo)upotrebljavaju zarad povećavanja svog i/ili oslabljivanju rejtinga svojih suparnika i partnera. Paradoks je u tome da je spoljni faktor taj koji usmerava i rukovodi tokovima obadva procesa.

Za to vreme, u senku ova dva pitanja pod pritiskom partitokratije padaju realni problemi na koje društvena zajednica, na čelu sa državnim aparatom, uz pomoć privrednog i civilnog sektora, može da utiče – pad realne zarade stanovništva, porast nezaposlenosti i siromaštva, ukorenjena korupcija i nepotizam, odliv mozgova, odumiranje stanovništva, srozavanja kvaliteta visokog školstva, prihvatanje nasilja i bahatosti kao normalnog obrasca ponašanja, obespravljivanje zaposlenih i još mnogo toga što se može uraditi bez obzira na rešenje evropske vidovdanske nejednačine.

A dok ne dođe do toga, rešenje je prosto – hleba i igara u vidu rijalitija i senzacionalnih hapšenja i dobar medijski spin za eventualni neuspeh.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 87 other followers

June 2013
M T W T F S S
« May   Jul »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Upcoming Events

No upcoming events

Recent Comments

bknezevicBrus on Deset godina od odlaska veliko…
Синиша on Deset godina od odlaska veliko…

Twitter

Advertisements
%d bloggers like this: